Το χώμα μπήκε στο φούρνο τελικά

Ιουνίου 12, 2008

Οι επιστήμονες αναφέρουν την επιτυχημένη προσπάθεια του Φοίνικα να γεμίσει το φούρνο του με αρειανό χώμα. Τις προηγούμενες μέρες όσο δόνηση και να προκαλούσε δεν μπορούσε το χώμα να περάσει μέσα από την τρυπούλα, γιατί μέσα στο χώμα δημιουργόντουσαν αρκετά μεγάλοι σβόλοι. Αλλά αυτήν την μέρα τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά αφού ο φούρνος είναι γεμάτος και έτοιμος για την μοριακή ανάλυση του χώματος. Η απορία όμως μένει. Τί έφταιγε και πέτυχε αυτή η προσπάθεια; Το έξτρα ταρακούνημα; Πώς την πρώτη μέρα έχει σβόλους και την άλλη αφού έχει κάτσει πάνω στην οθόνη ξεσβόλιασε; Ο Peter Smith από το πανεπιστήμειο της Αριζόνα λέει:

«Υπάρχει κάτι πολύ ασυνήθιστο σε αυτό το χώμα, από ένα μέρος στον Άρη που δεν έχουμε πάει ξανά. Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τι είδους χημική και μεταλλική δραστηριότητα προκάλεσαν τα μόρια σκόνης να σβολιάσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους.» (και να προσθέσω μετά εγώ, και τι να ξεκολλήσουν)

Σε ένα φόρουμ επίσης διάβασα και ένα απόκομμα από ένα άρθρο της New York Times που λέει ότι «μέχρι πρόσφατα, υποθέταμε ότι η χημική τροποποίηση και η αποσύνθεση των βράχων στον φλοιό της Γης στου ωκεανούς οφείλονταν καθαρά στις δυνάμεις της φύσης:€ «η κυκλοφορία του νερού της θάλασσας, η λείανση των βράχων πάνω σε άλλους». Αλλά όλο και περισσότερο, υποψιάζονται τα ενδογήινα βακτήρια να έχουν μια συμβολή, επίσης. Τα θραύσματα ηφαιστειακού γυαλιού από τους βασαλτικούς βράχους εκατοντάδων μέτρων κάτω από το βυθό εμφανίζουν αυλάκια και χαράξεις που φαίνονται να έχουν γίνει από βακτήρια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: