Γιατί όχι κι ένα πραγματικό ανοιχτό κόμμα;

Οκτώβριος 20, 2007

Κάποια πράγματα που λέει ο κ. Παναγιώτης Παπαχτζής στο πρόχειρο τετράδιό του για το ανοιχτό κόμμα με παρακινεί να το σκεφτώ και σε πιο μεγάλη έκταση. Μεγάλη ευκαιρία είναι και η τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Γιατί λοιπόν κάποιες θέσεις της βουλής να μην καταλαμβάνονται και από αυτά μέσα; Τι εννοώ; Ότι μια θέση ας πούμε της βουλής να λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας με έναν πολίτη που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα κι έχει κάτι να πει που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αλλά δεν αντιπροσωπεύεται από κανένα κόμμα και δεν έχει άλλο τρόπο έκφρασης αυτής της γνώμης στη Βουλή. Έτσι σε κάθε θέμα που συζητιέται θα είναι διαφορετικός άνθρωπος. που θα μπορεί και να ψηφίσει. Κι αυτές οι θέσεις σιγά-σιγά να αυξάνονται στη Βουλή πειραματικά εφόσον ψηφιστεί αυτή η ιδέα από το λαό ως «Ανοικτό Κόμμα».Σε αυτή την ιδέα χάνεται πια η λέξη «ιδεολογία» συνειδητά. Και έχουμε την άμεση συμμετοχή του κοινού. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα με αυτό το πείραμα.

1. Πώς θα αποφασίζεται ποιος θα βγει σε αυτή τη θέση να μιλήσει;

Ένας κανόνας που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα θα είναι, ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να ανέβει σε αυτή τη θέση μόνο μια φορά στα 4 χρόνια. Κι έτσι κάποιοι θα το ξανασκεφτούν πριν ανέβουν στο βήμα. Μετά θα εξαρτάται ποιος θα βγει από τη σχετικότητα του θέματος που συζητιέται εκείνη τη στιγμή στη Βουλή. Για περαιτέρω κανόνες μπορείτε να μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

2. Το δεύτερο πρόβλημα είναι για το πώς θα καταλάβουμε ότι πραγματικά ξέρει για αυτό το θέμα αρκετά πράγματα κι ότι έχει μια λογική συνοχή στα επιχειρήματά του κι ότι δεν θα ξοδέψει τον πολύτιμο χρόνο των βουλευτικών συνεδριάσεων;

Ίσως θα έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη τα δημοτικά συμβούλια όπου θα ακούγανε πρώτα τη σκέψη αυτού του ανθρώπου και θα έκριναν την ανάγκη για το εισάκουσμά της στη Βουλή. Δέχομαι κι άλλες προτάσεις.

Φυσικά όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά. Αλλά γιατί να μην είναι και μια καινούρια ιδέα για κάτι φρέσκο κι ας γίνει πράξη σε 100 χρόνια 😛 (ιδέες να έχουμε..) και κάπως έτσι αντικρούει το άλλο προτεινόμενο , αλλά και αμφισβητούμενο, σύστημα δημοψηφισμάτων για την κάθε απόφαση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: