Επισήμως Linux χρήστης

Σεπτεμβρίου 15, 2007

Επισήμως γιατί το περισσότερο μου χρόνο πια επιτέλους στο σπίτι μου το περνάω στο Linux μου λόγως της αναβάθμισης της γραμμής σύνδεσης μου στο Ίντερνετ (δεν μετράω τη δουλειά, εννοείται ότι ακόμα εκεί επικρατούν τα παράθυρα).

Ας γράψουμε όλα τα βήματα πριν κατασταλάξω στη διανομή που ήθελα και το μετά:

Επιλογή Διανομής:

Επέλεξα Debian 4 τελικά αφού δοκίμασα και τις άλλες μεγάλες διανομές. Το Suse για μένα παραήταν φουσκωμένο και δεν ήξερα τι να πρωτοβγάλω. Δεν έχω και τοσο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Το Ubuntu μου έβγαζε προβλήματα με την κάρτα γραφικών στο pc μου, όχι τίποτα το τρομερό απλώς στην έναρξη δεν μου εμφάνιζε τις γραμμές εντολών να κατεβαίνουν και άναβε η οθόνη αφου εμπαινε στο γραφική του λειτουργία όπου έπρεπε να κάνω login (κάτι με την ταχύτητα κάθετης ανανέωσης μάλλον) και σε παλιό laptop που το εγκατέστησα όταν έμπαινε στο παραθυρικό του γραφικό σύστημα μετατοπιζόταν στην πάνω αριστερή γωνιά της οθόνης και όλη η υπόλοιπη ήταν μαύρη. Στο Fedora 6 το μόνο που δεν μ’άρεσε ήταν ο τρόπος και η διαχείρηση εγκαταστάσεων των πακέτων. Με δυσκόλεψε πολύ ειδικά τότε που δεν είχα internet και προσπαθούσα να κατεβάσω κάποια από αλλού και να τα μεταφέρω στο Fedora. Και το Mandriva πολύ καλό αλλά κάτι με χαλούσε όταν έλεγε ότι αν ήθελα το professional πακέτο θα έπρεπε να το αγοράσω (πάντως πολύ καλή πρόταση για αρχάριους) προσοχή στην εγκατάσταση του Boot Loader αν έχετε και windows. Να Βάζετε GRUB (κι όχι Lilo) ώστε αν αλλάξετε γνώμη και βάλετε άλλη διανομή linux να μπορέσει να το αντικαταστήσει βρίσκοντας και τα windows. Πάντως μια χαρά όλα, μου βρίκανε ότι hardware είχα και ειδικά τη κάρτα video και τηλεόρασης που τη φοβόμουνα να πω την αλήθεια.

H εγκατάσταση:

Αυτόματα το Debian εγκαταστά το Gnome με τα βασικά πράγματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Open Office, Gaim (σαν το msn messenger, αλλά εξυπηρετεί κι άλλα δίκτυα), Bit Torrent, Gimp (πολύ καλός και δωρεάν αντικαταστάτης του photoshop), Movie players και τα λοιπά. Όλα αυτά σε πολύ πιο γρήγορο χρόνο από τα Windows (ειδικά αν έβαζες και το office μετά). Παίζει dvd, mp3 κανονικά. Ενώ στα Windows πρέπει να εγκαταστήσεις και κανένα windvd ή παρόμοιο πρόγραμμα.

Μετά την εγκατάσταση:

Το μόνο που χρειάστηκα ήταν το Synaptic Package Manager. Εκεί μέσα βάζω σε αναζήτηση ότι θέλω να εγκαταστήσω, βρίσκει πιθανές λύσεις, βρίσκω τι μ’ αρέσει, το εγκαταστώ και έτοιμο, χωρίς restart και άλλα τέτοια. Πρώτα έψαξα για ένα καλό πρόγραμμα τηλεόρασης. Πάτησα tv και έβαλα το TVTime (πολύ καλό viewer) και κατευθείαν έβαλε το εικονίδιο του στο «Ήχος και Βίντεο».

Μετά η μεγάλη στιγμή της αλήθειας ήρθε για την κάρτα ασύρματου δικτύου που έχω. Έπρεπε να εγκαταστήσω το πακέτο madwifi που συνήθως περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις κάρτες δικτύου. Αλλά και πάλι αν δεν την υποστήριζε θα μπορούσα να εγκαταστήσω ένα άλλο πρόγραμμα (ndiswrapper) που του δίνεις το driver της κάρτας που είναι κανονικά για τα windows και να στο βάζει κανονικά στο linux! Τέλος πάντων, εγκατέστησα ότι έχει σχέση με το madwifi. Κι έγραψα τις παρακάτω εντολές:

m-a prepare

m-a a-i madwifi

depmod -a

modprobe ath_pci

Και ήμουν έτοιμος. Επειδή θέλω να τη βρίσκει και κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή. Με ένα editor άνοιξα το σχετικό αρχείο (gedit /etc/modules) και έβαλα μέσα το ath_pci.

Αυτά.

Πόσες εντολές χρειάστηκαν για να μπορώ να κάνω ότι θέλω με το pc μου; Χωρίς την ασύρματη κάρτα, ούτε μια, με αυτήν άντε 4 μικρές γραμμές.

Προσθήκη στη λίστα με τα resources:

Για να βρίσκω ακόμα περισσότερα πακέτα πρόσθεσα τα παρακάτω resources στη λίστα του Synaptic Manager. Είτε διαλέγοντας στις ρυθμίζεις του τα repositories είτε ανοίγοντας με ένα editor το αρχείο /etc/apt/sources.list

Όλα τα πακέτα που υπάρχουν στο Debian (η χώρα του mirror είναι τυχαία)

deb http://ftp.de.debian.org/debian/ etch main contrib non-free
deb-src http://ftp.de.debian.org/debian/ etch main

και για ωραία καλούδια σε σχέση με multimedia όπως παίξιμο ταινιών, codecs και τα λοιπά το:

deb http://debian-multimedia.dfoell.org/ stable main

(οπωσδήποτε να διαλέξετε να εγκαταστήσετε από εκεί τα w32codecs)

Windows Εφαρμογές

Έχετε προγράμματα στα windows που θέλετε να τα τρέξετε οπωσδήποτε; Υπάρχει λύση και για αυτό, εγκαταστήστε το wine και θα μπορείτε να ανοίξετε όποιο exe αρχείο θέλετε. Μέχρι και το WoW!

Πάντως το Ίντερνετ σίγουρα είναι ο μεγάλος σύμμαχος του Linux, χωρίς αυτό δυσκολευόμουν να  τα κάνω όλα αυτά για τον ένα ή τον άλλο λόγο

Advertisements

4 Σχόλια to “Επισήμως Linux χρήστης”


  1. Λοιπόν το Azureus 2.5 που είναι ήδη μέσα στα πακέτα του debian etch δεν δουλεύει καλά. Για αυτό πρέπει να εγκατασταθεί το τελευταίο 3.* από τη σελίδα που έχουν στο sourceforge. Αλλά πριν από αυτό οπωσδήποτε να κατεβάσετε τα packages που υπάρχουν στο debian etch σχετικά με τη java της sun: sun-java5-jre και sun-java5-bin

  2. trekos Says:

    ‘Ισως να δοκίμαζες το Ktorrent αντί για το azureus.
    Πολύ πιο ελαφρύ απο τον Αζούρη.


  3. Χμμ θα το δοκιμάσω, αλλά οι συνήθειες δύσκολα κόβονται :-S Είναι ανεξάρτητο του KDE έτσι;

  4. trekos Says:

    Το apt θα εγκαταστήσει τις απαραίτητες εξαρτήσεις-βιβλιοθήκες του KDE αλλά δε θα εγκαταστήσει και όλο το KDE 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: