Υποσυνείδητο, Ένστικτα δέσμια του εαυτού μας

Ιανουαρίου 10, 2007

Updated 2: Tο υποσυνείδητο ορθότερο από το συνειδητό;

Updated: Κι ένα άρθρο από το pathfinder για την ύπαρξη της ελεύθερης βούλησης.

Ή εμείς είμαστε δέσμιοι των ενστίκτων μας;

Ο newManifesto εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο με την εικόνα της «Μαϊμού πάνω στην Τίγρη» και τη βοήθεια κάποιων ρήσεων στο blog του.

Πόσο τελικά μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα βασικά ένστικτά μας και τις κρυφές επιθυμίες μας; Ο άνθρωπος σίγουρα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να επιβληθεί σε αυτά, βλέπε μύθο του Θησέα και του Μινόταυρου στο Λαβύρινθο. Κι όσο περισσότερο γίνεται αυτό τόσο πολύ θα διαχωριζόμαστε από αυτά. Ποιές όμως θα είναι οι παρενέργειες από αυτόν τον διαχωρισμό; Ενώ στο μεταξύ τα όνειρά μας προσπαθούν να μας φέρουν λίγο σε επαφή με αυτά. Φυσικά υποχωρώντας σε όλα αυτά τα ένστικτα -φτιάχνοντας έναν κόσμο όπως αυτού του brave new world όπου βλέπουμε τους πολίτες του να είναι μαθαίνουν από παιδιά να είναι απελευθερωμένοι στο θέμα του σεξ- τότε η ελευθερία μας παύει κάτα μια έννοια γιάτι είμαστε δέσμιοι αυτών των βιολογικών ενστίκτων, αλλά και πάλι αν τα καταστέλλουμε πάλι με τους άγραφτους / ηθικούς κανόνες και γραφτούς νόμους τότε γινόμαστε δέσμιοι αυτών των νόμων. Ποια είναι η σωστή αναλογία και ισορροπία γιατί απ’ότι φαίνεται να απελευθερωθούμε και από τα δυο δεν γίνεται..;

Τα ένστικτά μας ανήκουν στο υποσυνείδητό μας, όπως και άλλα πράγματα. Όσο διαχωρίζεται το συνειδητό από το υποσυνειδητό τόσο χάνουμε και τα άλλα πράγματα, αυτά που προσκομίσαμε από τις εμπειρίες μας, δες και ένα πιο παλιό blog του newManifesto. Σε αυτό που παραθέτει ένα κομμάτι λόγου ενός πνευματικού στοχαστή Ινδού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: